Monthly Archives: lipanj 2012

Puzzle – broj i brojevna slika do 20 s vjerskim sličicama

Igra se sastoji od kartica koje treba izrezati okolo okvira i po krivulji. Zadatak je da  dijete poreda brojeve po redu jedan ispod drugog, zatim da sa svakim brojem spari odgovarajuću brojevnu sliku.

   

Mlađoj djeci daje se nekoliko kartica ( do3 ), a kad izvježba dodaje se sve više.

Za dugu upotrebu poželjno je zalijepiti kartice na kartončiće i plastificirati.

Ovdje možete skinuti prezentaciju. Download 

Zbrajanje – brojevi i brojevne slike do 20 s ljubičastim križićima

Ova igra sastoji se od ploče s mjestima na koji se slažu kartice. U gornji red slažu se kartice s brojevima, a u donji kartice s brojevnim slikama. Prva prezentacija ( example )  pokazuje primjer i ne treba je printati.

Najbolje je sve zalijepiti na kartončiće i plastificirati za dugu upotrebu.

Ovdje možete skinuti prezentaciju. Download 

Uz igru možete koristiti kartice sa zadacima  po kojima dijete može slagati.

Abeceda sa vjerskim sličicama

Igra se sastoji od parova kartica, na jednoj kartici je veliko i malo slovo abecede, a na drugoj sličica s vjerskim sadržajem koja počinje na to slovo..

Zadatak je da dijete spari slovo i  sliku. Kako bi dijete samo moglo provjeriti da li je dobro riješilo, parove treba sa stražnje strane obilježiti istim znakom, ili na sličicu sa stražnje strane zalijepiti malena slova.

Za dugotrajnu upotrebu poželjno je zalijepiti kartice na kartončiće i plastificirati.

Ovdje možete skinuti prezentaciju. Download 

Druga prezentacija je za stariju djecu. Na sličici sa slovom ima i kratki tekst koji opisuje  predmet na slici. Tekst je ispisan dvobojno – crveno samoglasnici, plavo suglasnici, na montessori način.

 Ovdje možete skinuti drugu prezentaciju. Download 

Ako isprintate obje verzije, sličice možete koristiti i za igru memory.

 

Dani u tjednu

Prezentacija sadrži više različitih slika koje možete birati po boji i detaljima.

dani koje dijete provodi u vrtiću označeni su drugom bojom. Neke slike imaju točkice koje označavaju koji je dan po redu koji provode u vrtiću, a neke imaju brojeve.

Isprintajte jednu sliku koja vam se najviše sviđa. Izrežite po elipsi, zalijepite na karton u boji i plastificirajte.  Plastificiranu strelicu možete prilijepiti patafiksom tako da je dijete može skinuti i prilijepiti u pravi položaj.

Ovdje možete skinuti prezentaciju. Download

Igra: Što se u vrtiću radi

Prezentacija uključuje dvije igre. Jedna igra se sastoji od kartica sa sličicom i nazivom, a druga sa nazivom i brojem. Kartice izrežite 1 mm od ruba, nalijepite na kartončiće ( u boji ), 1-2 mm veće od kartice. Po mogučnosti plastificirati radi dugotrajne upotrebe. Zadatak je poredati kartice s brojevima i nazivom, a zatim po nazivu spariti parove.

 

Druga igra se sastoji od sličica bez naziva i svjetloplavih kartica s brojem i nazivom. Svjetloplave kartice izrežite 1 mm od ruba,  nalijepite po redu na jedan veći karton ( ljepše je u boji ).Zadatak je složiti sličice sa slikom po redu na svjetloplave sličice.  Kartice sa sličicama izrežite 1mm oko ruba, nalijepite na kartončiće ( u boji ), sa stražnje strane nalijepite broj ili naziv kako bi dijete samo moglo provjeriti da li je dobro složilo. Po mogučnosti plastificirajte radi dugotrajne upotrebe.

Ovdje možete skinuti prezentaciju. Download

Pozdrav svima !

Ova stranica  otvorena je sa nakanom da bude na korist odgajateljima,  roditeljima i svima koji  rade s djecom.

Na njoj ćete naći  različite didaktičke materijale, igre, zadatke, priče, stihove… koje možete slobodno i besplatno skinuti i koristiti u svom radu.  Zabranjeno je prodavati ih ili na bilo koji način naplaćivati.

Materijale smo podijelile u dvije velike skupine:

-Vjerski materijali pripremljeni za  odgoj  u rimokatoličkoj vjeri, u vrtićima ili kod kuće.

-Ostali materijali pripremljeni za razvoj različitih područja odgoja, u vrtićima lil kod kuće.

Većina materijala napravljena je kao montessori materijali, iako nismo završile montessori školovanje, oduševile smo se  raznim montessori materijalima, koje smo pronašle na stranim montessori stranicama. Kako se koriste u radu pokušat ćemo napisati uz materijal. Rado ćemo prihvatiti pomoć od svih koji su spremni dati savjet ili pisati o tome.

Mnogo smo naučile na hrvatskoj stranici  Leptir  montessori blog gdje možete mnogo naučiti o  montessori pedagogiji i radu.

Također savjetujemo da posjetite švedsku stranicu  montessorimaterial koji ima mnogo materijala koji možete dobiti putem e-maila.

Hrvatska stranica  Zlatna djeca  donosi mnogo igara, sadržaja svjetovnih i vjerskih, uglavnom za školsku djecu, i za predškolce.

S ljubavlju, pozdrav!        Anica,   Natalija,   Ivana,  Sonja

kontaktirati nas možete na e mail:  info(at)radoznalci.com