ostalo

didaktički materijali za odgojitelje i učitelje nižih razreda

Zimski sportovi – Montessori kartice

Za Montessori kartice treba isprintati duplo prezentaciju, jedne sličice izrezati zajedno s tekstom, a druge prerezati da se dobiju dvije kartice, jedna samo tekst, a druga samo slika. tri kartice koje čine cjelinu treba obilježiti istim znakom na poleđini, tako da djeca mogu sama provjeriti da li su dobro sparila.

Mlađoj djeci dajete po nekoliko kartica, s zatim sve više, ovisno o djetetu i uzrastu.

Možete koristiti i jedne kartice za upoznavanje zimskih sportova uz odraslog.

Ovdje možete skinuti prezentaciju.Download

Kako izraditi mjesečni kalendar za djecu

Pregledajte cijele prezentacije te izaberite sličice koje odgovaraju godišnjem dobu predstojećeg mjeseca. Isprintajte sličice sa brojevima od 1 do 31. Također isprintajte sličice sa danima u tjednu, godišnjim dobima te tekućom godinom. sve izrežite, nalijepite na karton u boji, te opet izrežite ostavljajući mali rub kartona oko sličice. Po mogućnosti plastificirajte, ili nalijepite sličice na široki prozirni selotejp, s jedne i druge strane. Na šeleshameru u boji izmjerite mjesta gdje ćete složiti dane u tjednu. Ispod njih ćete lijepiti sličice sa brojevima i slikama. Predvidite mjesta za karticu sa godinom i godišnjim dobom. sva mjesta označite nalijepljenim  kolaž papirom u obliku kartica koje će se lijepiti na to mjesto. Na taj način, dijeca će točno znati gdje treba staviti karticu. Na tako pripremljen šeleshamer zalijepite samoljepljivu prozirnu foliju za zamatanje knjiga.  Na tako pripremljenu podlogu i kartice, veoma dobro prianja Patafix, tako da se kartice mogu okretati. Zajedno s djecom prilijepite kartice sa imenom godišnjeg doba i brojem godine, te dana u tjednu. Kartice sa brojevima dana nalijepite naopačke, tako da se vidi obojani kartončić na poleđini. Svaki dan okrečite karticu sa datumom tog dana, sve do kraja mjeseca. jedne kartice možete koristiti kroz cijelo godišnje doba ili ih mijenjati svaki mjesec, po želji. Predškolska djeca mogu uz karticu ili preko kartice s datumom slagati i jučer, danas, sutra, što im olakšava shvaćanje promjene pojmova.

Sličice na početku prezentacije 1 možete nalijepiti u prazne okvire na kraju prezentacije i napraviti svoju kombinaciju.

Ovdje možete skinuti prezentaciju 1. Download

Ovdje možete skinuti prezentaciju 2. Download

Igra – Potapanje brodova

Ovo je lakša verzija igre – Potapanje brodova.

Svako dijete ( igra se u paru ) treba imati dvije tabele. Jedno dijete stavlja svoje  crvene brodove na crvenu tabelu, a drugo dijete svoje plave na plavu tabelu.  Protivnikove brodove u crnoj boji, oba djeteta stavljaju na zelenu tabelu, kako se ne bi zabunili. Svoje pogođene brodove skidaju s tabele i  zamjenjuju crnim.

Između djece treba staviti pregradu kako ne bi vidjeli protivničku tabelu.

Izrada igre:

Tabele izrežite, nalijepite na  karton u boji, te plastificirajte.

Kartice s brodovima i križiće nalijepite na karton i izrežite, te plastificirajte. Na plastificirane žetone i kartice možete nalijepiti male kuglice Patafiksa, pa se neće sklizati po tabeli, već se lagano prilijepiti.

 

Pravila igre:

Svako dijete stavlja  na svoju tabelu, onoliko brodova  koliko se unaprijed dogovore ( najviše deset). Djeca naizmjence pitaju da li je protivnikov brod  na polju označenom određenim slovom i brojem. Ako nije stavljaju križić na to polje na zelenoj tabeli, ako je stavljaju brod. Dijete koje prvo potopi sve protivnikove brodove je pobjednik.

Ovdje možete skinuti prezentaciju. Download

Sličice koje se rimuju – pokrivaljka

U pdf dokumentu složene su po tri sličice u redu. dvije se rimuju, a treća ne. Zadatak je sličicu koja se ne rimuje prekrižiti križićem.

 

Izrada: izrezati po tri horizontalne sličice zajedno, zalijepiti ih na kartončiće, sa stražnje strane označiti sličicu koja se ne rimuje, kako bi djeca sama mogla provjeriti da li su ispravno riješila zadatak. po mogučnosti plastificirati radi dulje upotrebe. Križiće također izrezati oko okvira, nalijepiti na kartončiće te plastificirati.

Ovdje nožete skinuti pdf. Download

Sličice koje se rimuju

Ova prezentacija sadrži 41 par sličica koje se rimuju. kod igre djeci trena u početku dati manji broj kartica koji treba spariti, a kad nauče, sve više.

Izrada: izrezati kartice, nalijepiti na kartončiće, sa stražnje strane nalijepiti isti znak na svaki par koji se rimuje, kako bi djeca mogla sama provjeriti da li su dobro sparila.  Po mogučnosti plastificirati.

Ovdje možete skinuti prezentaciju. Download

 

Abecedne puzzle – složi veliko i malo slovo

U ovom pdf  dokumentu nalaze se kartice koje s jedne strane imaju veliko slovo a s druge malo. U sredini je slika. Kartice obrežite oko ruba, nalijepite na karton u boji, plastificirajte, a zatim prerežite na pola.

Zadatak je spariti prerezane kartice prema slici i slovu.

Ovdje možete skinuti pdf. Download

Abeceda – igra za sparivanje slova i slike

U tri prezentacije nalaze se sličice  čije ime počinje sa svakim slovom abecede.

Uz jedno slovo nalazi se po pet sličica koje počinju tim slovom.

           

   

Zadatak je pronači sličice i pridružiti ih tom slovu. U početku možete djeci ponuditi samo jedno ili nekoliko slova, a kasnije sve više. Na kraju prezentacije nalaze se kontrolne kartice na kojima je slovo zajedno s pripadajućim sličicama, tako da dijete samo može kontrolirati da li je dobro riješilo.

Ovdje možete skinuti 1.prezentaciju. Download 1

Ovdje možete skinuti 2.prezentaciju. Download 2

Ovdje možete skinuti 3.prezentaciju. Download 3

Izrada: Kartice sa slovima i slikama izrezati zalijepiti na kartončiće, po mogućnosti plastificirati radi trajne upotrebe. kontrolne kartice obrezati oko ruba te također nalijepiti na karton i plastificirati.

 

Sudoku sa sličicama

Prezentacija sadrži četrnaest tabela sa sudoku zadacima. uz svaku tabelu nalaze se sličice koje se slažu na tabelu. Zadatak je složiti sličice tako da u svakom redu, i u svakom kvadratu  budu četiri različite sličice.

Način izrade:   Izrezati tabele, nalijepiti na karton u boji, izrezati sličice i nalijepiti na kartončiće iste boje kao i pripadajuća tabela, plastificirati radi dulje upotrebe.

Ovdje možete skinuti prezedtaciju. Download